Sundt indeklima

Støv

Støv har en stor overflade, hvor der er god plads til husstøvmider, pollen, svampesporer og andre gode ting fra os selv og vores kæledyr. Også phthalater finder plads i støvet rundt om i huset. Jo længere tid støv for lov at ligge, jo flere stoffer når det at samle sammen.

Undersøgelser fra 1998 viser, at 7,1% af alle danskere lider af husstøvmideallergi. Tallet er sikkert større idag. Man regner nu med at ca. 10% af alle danskere lider af husstøvmideallergi. 50% af alle astmapatienter er også overfølsomme overfor husstøvmider.

Ren luft i opholdsrum – og især i soveværelset, betyder utroligt meget for vores generelle trivsel, også selvom vi ikke er allergikere. Et støvet miljø kan give symptomer som hovedpine, koncentrationsbesvær, irriterede øjne, allergi og astma.

Læs mere om luftrensere her.

Pollen

Har man høfeber og er allergisk overfor pollen, anbefales det generelt at lufte ud tidligt om morgen og sent om aftenen, når der er mindst pollen i luften. Det bør ligeledes udgås at tørre tøj udendørs i sæsonen, idet pollen vil sætte sig i stoffet til stor efterfølgende gene.

Man kan ikke undgå at der bringes pollen med ind i huset udefra. Det bringes ind i boligen via håret, tøj, sko, tasker og udluftningskanaler mv.

Mindst én ugentlig støvsugning er nødvendig og det er en god idé at indrette hjemmet rengøringsvenligt. Det vil sige, at man bør sørge for, at støvsugeren kan komme ind alle steder – især under senge og sofaer, hvor støv elsker at forputte sig.

En luftrenser med et ioniseret HEPA filter er en god løsning, hvis man ønsker et allergene- og støvfrit indemiljø.