Sundt indeklima

Fugt

Fugt er en af de vigtigtste faktorer at holde i skak, for at opnå et sundt indeklima. Fugt giver nemlig gode vækstbetingelser for skimmelsvamp og husstøvmider, og nedbryder samtidig byggematerialer. Derved afgives organiske materialer og kemikalier til luften, som kan irritere dem der udsættes for dem.

Symptomerne ses som irritation i øjne, næse og øvre luftveje, hovedpine, træthed, hoste og hududslet. Personer med høfeber og astma er særligt følsomme. Desuden kan det give øget risiko for luftvejsinfektioner.

En familie på to voksne og to børn afgiver tilsammen ca. 10 liter vand i døgnet til boligen. En tøjvask ophængt indendørs føjer mindst 2 liter oven i pr. vask.

Er der forhøjet luftfugtighed i hjemmet, ses det ofte som indendørs kondens på kolde overflader som f.eks. på vinduer. Kondens på vinduer med kun ét lag glas vil altid forekomme, men det er ikke normalt, at der forekommer dug indvendigt på energiruder.

Kondens kan også opbygges på kolde overflader på steder med dårlig isolering (kuldebro) eller på indervæggene mellem uopvarmede og øvrige opvarmede opholdsrum. Et rum må helst ikke være koldere end 17 - 18 °C. Dette gælder også i soveværelset. Har et rum generelt en dårlig muggen lugt, er det ALTID et tegn på for høj fugtighed og skimmelvækst.

For at undgå kondens indendørs, bør man holde en konstant og ens temperatur på mellem 20 og 22 °C samt en relativ luftfugtighed (RF) på mellem 50 og 60% i alle husets rum. (Om vinteren bør RF ligge på omkring 40%). Dette gælder altså også for de rum som ikke benyttes så ofte. Den aktuelle RF i et rum kan nemt måles med et hygrometer.

Det er især på (eller bagved) tapet, træ, maling og gipsplader, at skimmelsvampen vokser. Væksten får grobund på ovennævnte organiske materialer når fugtindholdet svarer til en RF på 75-80%.

Er der opstået en decideret fugtskade bør den derfor repareres hurtigst muligt. Hvis en fugtskade får lov til at stå uberørt i flere uger, vil det ofte resultere i udvikling af skimmelsvampevækst og dermed frigivelse af sporer til indeluften.

Det er ikke kun skimmelsvamp, men også husstøvmider der trives bedst i et fugtigt miljø - især i soveværelset. Udover hyppig udskiftning af sengetøjet, er det endnu en god grund til at holde en lav RF.

5 gode grunde til at holde den relative luftfugtighed i boligen på mellem 50-60%:

1. Modvirker vækst af skimmelsvamp
2. Modvirker dårlig lugt
3. Giver et sundt hus og interiør
4. Du får en god nattesøvn
5. Mindsket risiko for allergi

Fugt når det er koldt

I de kolde måneder er luften mere tør indendørs, og det går ud over fugtbalancen i huden, samt interiør og konstruktionsdele af træ.

Det er oftest på læberne at vi først mærker udtørring, men også irriterede og tørre øjne og kløe er et sikkert tegn. Og ligesom vi mennesker har brug for vand for at holde huden stærk og sund, skal møbler og konstruktionsdele i huset også have fugt for at holde sig pæne og sunde.

Det kan selvfølgelig kortvarigt afhjælpes med en god fugtighedscreme, øjendråber og for møblernes vedkommende, en god omgang møbelolie. En mere vedvarende løsning er dog at sørge for at RF ikke kommer under 45%.

Læs mere om luftbefugtere her

Den relative luftfugtighed om vinteren bør ikke komme under 45%.